This page has found a new home

Blogger 301 Redirect Plugin Pink Envelope: Pulpety z pieczonymi ziemniakami

poniedziałek, 18 lutego 2013

Pulpety z pieczonymi ziemniakami

Nie tak dawno, byłam u mojej mamy i na obiad jadłam jej pulpeciki. Przedtem miałam je nadziane na widelec z 10 lat temu, ale przechodziłam wtedy swój wegetarianizm.
Wegetarianizm przeminął, a dziś, nie czekając na kolejny obiad u mamy, zrobiłam je sama. Czekam tylko na opinię mojego lubego ;)

Składniki
450 g mięsa mielonego
1 jajo
1 duża cebula
2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
łyżka przypraw prowansalskich
sól, pieprz wedle uznania
5 dużych ziemniaków w mundurkach
4 ząbki czosnku
olej
pietruszka
jogurt naturalny

Sposób przygotowania
Pulpety - do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajo, przyprawy i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, uformować z mięsa kulki (przed lepieniem najlepiej przemyć dłonie pod zimną wodą, wtedy mięso nie będzie się przylepiać do nich) i dać na patelnie. Smażyć z obu stron do momentu powstania chrupiącej skorupki. Ja podałam je z jogurtem naturalnym i pietruszką.
Pieczone ziemniaki - ziemniaki dobrze umyć, pokroić na ćwiartki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody na  10 min.Odcedzone ziemniaki dać do naczynia żaroodpornego, wrzucić 4 ząbki czosnku, polać olejem, przysypać ziołami prowansalskimi, dodać sól, pieprz i wymieszać. Włożyć naczynie bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 45 min. Po tym czasie sprawdzić widelcem czy ziemniaki są miękkie, jak tak to wyciągnąć. Smacznego!  

Etykiety: ,

Komentarze (2):

19 lutego 2013 16:30 , Blogger Agnieszka Dąbrowska pisze...

i jak? smakowały narzeczonemu? ;-)

 
19 lutego 2013 22:19 , Blogger Marcelina pisze...

O tak bardzo :D

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna