This page has found a new home

Blogger 301 Redirect Plugin Pink Envelope: Pieczone ziemniaki z czosnkiem

czwartek, 28 lutego 2013

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Pieczone ziemniaki z czosnkiem
Smaker podał mi świetny sposób jak można urozmaicić pieczone ziemniaki. Przygotowanie ich idzie szybko, jednak czasu im trzeba trochę dać, by doszły do siebie. W między czasie można przygotować np. pulpety tak jak ja (tym razem podałam je w sosie koperkowym) lub po prostu pilnować piekarnika;) Aż szkoda, że u mnie już wszystko zostało zjedzone! 


Składniki
1 kg ziemniaków w mundurkach
4 ząbki czosnku 
pół kostki masła
sól, pieprz 

Sposób przygotowania
Ziemniaki umyć, naciąć je na grubość ok 5 mm, ale pilnować, by nie przeciąć ich do końca. Czosnek pokroić w plasterki i ponadziewać nim ziemniaki. Włożyć je do naczynia żaroodpornego, roztopionym masełkiem posmarować i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągnąć, nałożyć na każdy ziemniak po łyżce masła i zapiekać przez kolejne 30 min. Widelcem sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie, jak tak to wyciągnąć. 

Etykiety:

Komentarze (9):

28 lutego 2013 23:35 , Blogger Kamciss pisze...

Super wyglądają :) Takie mogłabym jeść :)

 
1 marca 2013 00:02 , Blogger Marcelina pisze...

o tak, ręczę że wybornie smakują:)

 
11 września 2013 21:49 , Anonymous Anonimowy pisze...

REEEEWELACJA - własnie zostały spałaszowane - ode mnie polecam nalozyc masło w plasterkach na ziemniaki i posypanie ostro pieprzem :)
fajny sie aromat robi :)
dziekuje za przepis :)

 
11 września 2013 22:28 , Blogger Marcelina pisze...

Cieszę się, że smakowały :) ja bardzo lubię taką formę ziemniaka, a z masłem i pieprzem będę musiała spróbować :)

 
25 listopada 2013 15:15 , Blogger Unknown pisze...

Ziemniaczki, są przepyszne, bardzo aromatyczne, zapach czosnku i jego posmak, nie do opisania. Fakt faktem, że co jakiś czas trzeba zdejmować pokrywę od naczynia żaroodpornego a później znowu zakrywać. Są świetne :)

 
25 listopada 2013 18:04 , Blogger Marcelina pisze...

dobry sposób na nudne ziemniaki ;)
zawsze jak je robię, nie mogę się później doczekać kiedy lekko ostygną, by już je zjeść, zapachem kuszą :)

 
21 lutego 2014 00:44 , Blogger Patrycja pisze...

Robisz przegenialne zdjęcia! Wszystko wygląda tak smakowicie. :)

 
14 marca 2014 15:04 , Blogger Dicke0503 pisze...

Ziemniaczki!!! Rewelacja!!! Szacuneczek!!!!!!!!!!

 
19 lipca 2016 20:44 , Anonymous Anonimowy pisze...

Dobre, tylko sporo pracy z obieraniem tego upieczonego ziemniaka.

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna