This page has found a new home

Blogger 301 Redirect Plugin Pink Envelope: Ciasto drożdżowe z borówkami

piątek, 8 sierpnia 2014

Ciasto drożdżowe z borówkami

Ciasto drożdżowe z borówkami
Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską, posypane dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale tak by rodzeństwo nie zauważyło większych strat na bułce), a następnie wybierałam tą, gdzie jeszcze było jej najwięcej. 
Kończąc wpis zajadam się kolejnym kawałkiem, a Wam serwuję prosty przepis :) Miłego dnia! 

Składniki
50g świeżych drożdży
szklanka mleka
szklanka cukru
2 jajka
4 szklanki mąki pszennej
150g margaryny
szczypta soli

kruszonka
50 g margaryny
60 g cukru
100 g mąki pszennej

Dodatkowo
100 g borówek amerykańskich
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania
Pół szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Ucierać i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W między czasie resztę mleka zagrzać, dodać margarynę, mieszać do momentu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do mąki ubite jajka, mleko z roztopioną margaryną i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto przez 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godz).
Przygotować kruszonkę - na małym ogniu na patelni roztopić margarynę, dodać cukier, przemieszać a następnie dodać mąkę. Odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Przełożyć do foremki (piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać borówki i posypać kruszonką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec przy uchylonych drzwiczkach przez 15 min, po czym zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez 35 - 45 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzić w formie, przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego! Wypieki drożdżowe na lato

Etykiety: ,

Komentarze (24):

8 sierpnia 2014 10:00 , Blogger AZgotuj! pisze...

Ale piękne! Wyrosło jak marzenie:)

 
8 sierpnia 2014 10:02 , Blogger Łucja pisze...

Jest boskie!! Taki puchate że nie wiem czy poprzestałabym na jednym kawałku :D

 
8 sierpnia 2014 10:03 , Blogger soulstorm-everywhere pisze...

wygląda pysznie, cudowne zdjęcia!


wieczorem pozwiedzam cały blog :)

 
8 sierpnia 2014 10:32 , Blogger Marcela pisze...

mniam! wygląda obłędnie!!!!

 
8 sierpnia 2014 11:00 , Blogger Unknown pisze...

Wow wygląda obłędnie !!!! I te zdjęcia <3

 
8 sierpnia 2014 11:03 , Anonymous ladylaura pisze...

Cudowne ,kocham drożdżowe.

 
8 sierpnia 2014 12:15 , Blogger Martyna pisze...

Jakie wyrośnięte! :) Wygląda bardzo smacznie.

 
8 sierpnia 2014 16:18 , Blogger Paulina | czekolada-utkane.pl pisze...

Ale wysokie! :) Z chęcią bym sięgnęła teraz po jeden kawałek :)

 
8 sierpnia 2014 19:30 , Blogger gin pisze...

Też uwielbiam kruszonkę :) Ja zawsze podjadałam Babci z miski, jeszcze surową ;)
Wspaniałe to ciacho :)

 
8 sierpnia 2014 20:27 , Blogger Patyska pisze...

Mamy, mamy, dawaj kawałek ;)

 
8 sierpnia 2014 21:14 , Anonymous Ania pisze...

Ciasto na tak pięknych i klimatycznych zdjęciach wygląda jak malowane. Prosi się aby je skubnąć, zjeść jeszcze ciepłe. Obłęd :)

Pozdrawiam
Ania

 
8 sierpnia 2014 22:52 , Blogger simply lifetime pisze...

Ciebie można skusić kruszonką, a mnie nawet borówką! pyszne, słodkie, duże, to moja ulubiona letnia przekąska :) ale ukradłabym Ci kawałek, ta kruszonka jednak wygląda fantastycznie! :)

 
9 sierpnia 2014 09:44 , Blogger Marcelina pisze...

W pewnym momencie trochę się obawiałam, że "wyjdzie" z formy :)

 
9 sierpnia 2014 09:45 , Blogger Marcelina pisze...

Łucja zapraszam w razie czego nawet na 3 kawałki ;)

 
9 sierpnia 2014 09:45 , Blogger Marcelina pisze...

Dziękuję! I zapraszam po więcej :)

 
9 sierpnia 2014 09:45 , Blogger Marcelina pisze...

Dziękuję!

 
9 sierpnia 2014 09:47 , Blogger Marcelina pisze...

Drożdżowe należy do ciast jak najbardziej fotogenicznych :)

 
9 sierpnia 2014 09:50 , Blogger Marcelina pisze...

Dziękuję! :) To zdecydowanie moje najlepsze ciasto zaraz po serniku ;)

 
9 sierpnia 2014 09:53 , Blogger Marcelina pisze...

Sama wyjadłam kilka jak przekładałam na ciasto :) dobrze, że kilka się na nim ostało :)

 
9 sierpnia 2014 09:55 , Blogger Marcelina pisze...

Ciężko jest się od niej odciągnąć :)

 
10 sierpnia 2014 07:38 , Anonymous kocie-smaki pisze...

och jak ja uwielbiam drożdżowe wypieki :)

 
10 sierpnia 2014 10:48 , Blogger Unknown pisze...

Przepiękne zdjęcia, jestem pod wrażeniem :>

 
12 sierpnia 2014 20:27 , Anonymous Magda C. pisze...

Przepysznie wygląda, mniam! :)

 
16 stycznia 2015 17:37 , Blogger Symfonia smaków pisze...

Akurat po obiedzie... Ale bym jadła <3

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna