This page has found a new home

Blogger 301 Redirect Plugin Pink Envelope: Najlepszy jest sernik

wtorek, 19 listopada 2013

Najlepszy jest sernik

Mam coś pysznego dla fanów wszelkich odmian serników, jego najprostsza postać - na herbatnikach, udekorowany roztopioną czekoladą, z dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka rozpływa się w ustach. Jest to mój pierwszy sernik, który lekko popękał przy pieczeniu, ale roztopiona czekolada zakryła jego wszelkie niedoskonałości. Bazowałam na przepisie, znalezionym na blogu Moje Wypieki.


Składniki
na spód
200g herbatników pokruszonych na spód (u mnie kakaowe)
125g masła

na masę serową
0,5 kg twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
100g miękkiego masła
160g cukru pudru
4 jajka - oddzielnie żółtka i białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo
200 g czekolady (u mnie mleczna)
orzechy włoskie


Sposób przygotowania
Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć w dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Z białek przygotować mocno ubitą pianę. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Dodawać w mały ilościach twaróg ciągle ucierając.Wsypać kandyzowaną skórkę pomarańczową, oraz ubite białka i powoli wymieszać. Masę serową wlać na  przygotowany spód z ciasteczek. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec ok 60 min. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Udekorować roztopioną czekoladą i orzechami. Dać do lodówki najlepiej na całą noc.

Przepis dodaję do akcji

Etykiety: , ,

Komentarze (36):

19 listopada 2013 12:10 , Blogger Ervisha pisze...

Musi byc przepyszny.. i ta polewa ;D

 
19 listopada 2013 12:16 , Blogger Marcelina pisze...

Oj, był! Teraz tylko wspomnienie po nim zostało :) i może okruszki

 
19 listopada 2013 13:53 , Anonymous JustInka pisze...

Piękny! I ta czekolada rozpływająca się po wierzchu... Ideał.

 
19 listopada 2013 14:50 , Anonymous Anonimowy pisze...

Jaką średnicę ma tortownica?
Kamila

 
19 listopada 2013 14:52 , Blogger Marcelina pisze...

26 cm :)

 
19 listopada 2013 14:54 , Blogger Marcelina pisze...

Dziękuję! :) Niecierpliwie tylko czekałam, aż zastygnie, by można było kroić bez problemów :)

 
19 listopada 2013 14:56 , Blogger gin pisze...

Oczywiście, że sernik najlepszy. Na wszystko :)
Twój wygląda bosko :)

 
19 listopada 2013 15:11 , Blogger Gabi Uchto pisze...

wygląda bajecznie <3
http://lubieessc.blogspot.com/

 
19 listopada 2013 16:03 , Blogger babka z rodzynkiem pisze...

Wygląda fantastycznie, musiał być pyszny:-)

 
19 listopada 2013 16:25 , Blogger kuchcikOla pisze...

Zgadzam się, serniki są najlepsze! :) a ten wygląda wyjątkowo apetycznie :)

 
19 listopada 2013 16:42 , Blogger N. ze Szwecjobloga pisze...

Pięknie wygląda! Od kilku dni jakoś "chodzi za mną" coś słodkiego, jak zobaczyłam Twoje zajawkowe zdjęcie na Facebooku, nie mogłam się doczekać pełnego wpisu z przepisem! :)

 
19 listopada 2013 16:43 , Blogger Marta pisze...

Ale mi narobiłaś smaka na sernik :-) achh, że też nie mogę dostać kawałka od Ciebie ...

 
19 listopada 2013 17:13 , Blogger Marcelina pisze...

Widzę że, nie tylko ja jestem fanką tego wypieku :))
Serniki są niesamowicie kuszące i o dziwo łatwe w przygotowaniu (przynajmniej ten):)

 
19 listopada 2013 19:35 , Blogger kruszyna pisze...

Fantastyczny serniczek! Kubki smakowe zaczęły mi szaleć od samego patrzenia na te zdjęcia :D

 
19 listopada 2013 20:07 , Blogger magia za okładką pisze...

ale pycha! szkoda, że nic już nie zostało po nim :)

 
19 listopada 2013 20:41 , Anonymous Anonimowy pisze...

Jestem zielona jeżeli chodzi o pieczenie, a muszę coś przygotować na szybko a mam tylko tortownicę 20 cm. Jak, o ile musiałabym do niej zmniejszyć składniki? ;D

 
19 listopada 2013 20:56 , Blogger Marcelina pisze...

Wydaje mi się, że tylko przy spodzie trzeba było zmniejszyć ilość - do 150g herbatników, masło ok. 80g, a tak masa serowa może pozostać bez zmian :)

 
19 listopada 2013 21:29 , Anonymous Anonimowy pisze...

Dziękuję za odpowiedź. I jeszcze jedno pytanie: na blachę 24 cm x 24 cm x 5 cm, tych składników powinnam użyć chyba więcej, ale o ile? Przepraszam że tak bombarduje pytaniami
;D

 
19 listopada 2013 21:44 , Anonymous Anonimowy pisze...

Czy można dodać cukier zwykły zamiast pudru?

 
19 listopada 2013 21:46 , Blogger Marcelina pisze...

Jak na blachę o tych wymiarach, to zostawić proporcję na spód - 200 g herbatników i 125 g masła, natomiast masę serową zwiększyć - do 750 g twarogu, cukru można dać kapkę więcej - 180 g i masła ok. - 125 g. Mam nadzieję, że pomogłam :))

 
19 listopada 2013 21:49 , Blogger Marcelina pisze...

W oryginale jest w składnikach cukier zwykły, więc pewnie można :)
Tu jest przepis, na którym bazowałam - http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-tradycyjny

 
19 listopada 2013 22:18 , Anonymous Anonimowy pisze...

Dziękuje serdecznie ;D

 
20 listopada 2013 09:01 , Anonymous Anonimowy pisze...

Jeżeli chciałabym zrobić przedkładany sero - makowiec to o ile musiałabym zmniejszyć proporcje masy serowej żeby zmieściło się w tortownicy 20 cm? Bez wykorzystania spodu? Z góry dziękuję za odpowiedź .

 
20 listopada 2013 09:38 , Blogger Marcelina pisze...

Jak bez spodu, to wydaje mi się, że można zostawić te proporcje masy serowej :)

 
20 listopada 2013 14:17 , Blogger Karina pisze...

Ale mi narobiłaś ochoty na niego! Mm, musi być przepyszny!

 
20 listopada 2013 18:59 , Anonymous Spokojni Impetycy pisze...

O kurczę! Jak to pięknie i smacznie wygląda! I sądząc po komentarzach nie tylko mi narobiłaś smaka:D
Pozdrawiam!:))

 
20 listopada 2013 22:53 , Blogger Marcelina pisze...

Sernik był dobrym strzałem, aż nie spodziewałam się, tylu chętnych na niego :)
w takim razie, trzeba będzie zrobić kolejny :)

 
21 listopada 2013 18:57 , Blogger Paulina pisze...

Świetnie się prezentuje - szczególnie ta pyszna polewa :)

 
22 listopada 2013 21:16 , Blogger Gosia Z. pisze...

Ja też trochę do serników jak do jeża. Ale Twoja opcja wydaje się do ogarnięcia. A ta czekolada :) Mmm :)

 
22 listopada 2013 22:23 , Blogger mapet pisze...

No prezentuje się niczym z cukierni :) wygląda fantastycznie, przyszłabym do Twojej kawiarni ;)

 
23 listopada 2013 08:27 , Blogger Marcelina pisze...

Panno Mapetowo, jak bym miała otwierać się z wypiekami będziesz moim pierwszym testerem ;)

 
24 listopada 2013 10:07 , Anonymous codojedzenia pisze...

Masz rację sernik to pyszny wypiek. Moje szwedzkie koleżanki są zawsze zachwycone kiedy przyniosę do pracy…
Zapraszam na przepis miesiąca u mnie na blogu…
Pozdrawiam serdecznie!

 
24 listopada 2013 11:57 , Blogger Weronika pisze...

Sernik to ciasto no 1 w mojej kuchni. Jest dobry w każdym wariancie :).

 
25 listopada 2013 12:45 , Blogger Kaś pisze...

wspaniale się prezentuje i jestem pewna, że jeszcze lepiej smakuje :)

 
27 listopada 2013 11:24 , Anonymous Magda C. pisze...

Prześliczny sernik! Pewnie smakuje rewelacyjnie ;)

 
3 grudnia 2013 11:15 , Blogger Kulinarny Zenit pisze...

Jestem fanką serników! Mogła bym je jeść codziennie... Twój wygląda tak smacznie, że mam ochotę iść do kuchni i go zrobić :)

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna