This page has found a new home

Blogger 301 Redirect Plugin Pink Envelope: Zupa pieczarkowa z pulpetami

sobota, 16 marca 2013

Zupa pieczarkowa z pulpetami

Zimno nadal jest, więc się rozgrzewam kolejną zupą, tym razem pieczarkowa urozmaicona moimi faworyzowanymi pulpetami. Bazując na pieczarkowej, którą znalazłam tu, użyłam blendera i zmiksowałam warzywa, by była zupa krem. Zaraz po pomidorówce dodaję ją do moich lubionych. 


Składniki
300 g mięsa mielonego z indyka
2 pietruszki
2 marchewki
1/2 pora
2 kostki rosołowe
300 g pieczarek
6 szt niedużych ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania
Zagotować 1,5 l wody, wrzucić kostki rosołowe i pokrojone warzywa. Gotować aż zmiękną, zdjąć z ognia by lekko przestygły. Blenderem zmiksować warzywa na gładko.
Rozgrzać patelnie z olejem i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Pokroić pieczarki w plastry i dodać do cebuli, lekko podsmażyć. Dodać pieczarki i cebulę do garnka z miksowanymi warzywami. Gotować ok 20 min.
Przygotować pulpety - dodać jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, uformować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Pulpety podać z zupą. Można dodatkowo posypać starym żółtym serem.

Etykiety: ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna