This page has found a new home

Blogger 301 Redirect Plugin Pink Envelope: Pizza ze szpinakiem

środa, 12 marca 2014

Pizza ze szpinakiem

Pizza ze szpinakiem i mozzarelląNareszcie pizza, wyrabiana własnymi rękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami. Po nieudanej próbie,  wypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy, a że bardzo lubię szpinak i cebulę, nie zastanawiałam się dłużej, co by tu wrzucić. Bazowałam na przepisie z blogu Kwestia Smaku

Składniki
na ciasto
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej wody

Dodatkowo
150 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 cebule
2 kulki mozzarelli
1/2 szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania
W dużej misce pokruszyć drożdże, dodać cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól, olej i ciepłą wodę. Wymieszać, następnie wyciągnąć ciasto na blat i wyrabiać 10 min, aż będzie elastyczne. Uformować kule i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 min. W między czasie przygotować nadzienie. Szpinak zamrożony wrzuć na patelnie, podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Dodać łyżkę masła, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Cebulę i mozzarellę pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na placki o średnicy ok. 25 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć placki. Rozłożyć na nich plasterki mozzarelli, szpinak, cebulę i posypać parmezanem. Odstawić na 30 min. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec przez 15 min (do zarumienienia się boków i spodu ciasta).  
Pizza ze szpinakiem

Etykiety: , ,

Komentarze (10):

12 marca 2014 20:07 , Blogger simply lifetime pisze...

pycha, taki domowy fast food, ale ze zdrowym i pysznym szpinakiem :)

 
12 marca 2014 20:47 , Blogger Łucja pisze...

wspaniałe smaki :) i pizzę i szpinak uwielbiam!

 
12 marca 2014 20:47 , Blogger Kasia pisze...

Brawo, wygląda bardzo apetycznie :))

 
12 marca 2014 20:54 , Blogger Julia pisze...

najlepszy dodatek do pizzy!

 
12 marca 2014 21:09 , Blogger N. ze Szwecjobloga pisze...

Wygląda PIĘKNIE!

 
12 marca 2014 21:13 , Blogger Marcelina pisze...

zdecydowanie mój najlepszy dodatek :)

 
12 marca 2014 21:16 , Blogger Marcelina pisze...

Tak! Choć pierwszy raz z takim dodatkiem jadłam :)

 
12 marca 2014 21:17 , Blogger Marcelina pisze...

Dziękuję! :)

 
13 marca 2014 13:28 , Anonymous Magda C. pisze...

Wspaniała pizza! Wygląda przepysznie :)

 
23 marca 2014 17:53 , Blogger skoraq cooks pisze...

O to pizza w sam raz dla mnie, szpinakomaniaczki :-)

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna