This page has found a new home

Blogger 301 Redirect Plugin Pink Envelope: Czekoladowe ciasto meksykańskie

niedziela, 23 czerwca 2013

Czekoladowe ciasto meksykańskie

Leniwa niedziela przy piekarniku - w roli głównej ciasto meksykańskie! Przepis znalazłam przypadkiem na Kuchni Lidla, gdzie swoje ciasto trochę pozmieniałam, bo zamiast mango dałam banana i zwiększyłam porcję czekolady. Dla każdego komu w upał nie chce się długo siedzieć przy piekarniku, i dla tych co lubią czekoladę ;)


Składniki
1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
120 g masła
3 jajka
2 banany
50 g kakao
50 ml wody
50 g orzechów włoskich
100 gram czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania
Wodę zagrzać w garnuszku, dodać masło, cukier i kakao, mieszać do rozpuszczenia się cukru, jednak nie zagotowywać. Masę odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonej wbić 3 żółtka, wymieszać, białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i papryką, dodać do masy kakaowej. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać orzechy,  pokrojonego banana i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem blaszki o wymiarach 21 x 11 cm i piec w temperaturze 170 stopni ok 55 min. Najlepiej gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki. Smacznego!                                  

Etykiety:

Komentarze (6):

24 czerwca 2013 09:43 , Blogger Marysia pisze...

Nie przepadam za bananami, ale kombinacje typu banan+ciasto czekoladowe uwielbiam! Na pewno pyszotka :)

 
24 czerwca 2013 22:26 , Blogger Marcelina pisze...

O tak! Zwłaszcza że ciepłego ciasta nie lubię, ale jak poleży przez noc w lodówce to jest pycha! :)

 
25 czerwca 2013 14:39 , Blogger lekki brzusio pisze...

zapowiada się smacznie :)

 
27 czerwca 2013 13:46 , Blogger motocyklistka.eu pisze...

Na pewno je upiekę w najbliższym czasie bo uwielbiam wszystkie ciasta czekoladowe z bananami.Bez wyjątku.

 
30 czerwca 2013 17:15 , Blogger pola pisze...

Zupełnie nie kojarzyłam kuchni meksykańskiej z ciastami, ale jak widać zupełnie niesłusznie, dobrze to wygląda, oj dobrze :)

 
1 lipca 2013 11:03 , Blogger Marcelina pisze...

ta papryka słodka dodaje mu trochę innego smaku, ale jest bardzo podobne do zwykłego ciasta czekoladowego :)

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna