This page has found a new home

Blogger 301 Redirect Plugin Pink Envelope: Hummus pomidorowy

wtorek, 9 września 2014

Hummus pomidorowy

Hummus pomidorowy
Jeżeli znacie i próbowaliście hummusu w wersji podstawowej, to ta jeszcze bardziej Wam zasmakuje. Kremowa i delikatna pasta z dodatkiem suszonych pomidorów, u mnie idealnie sprawdziła się jako smarowidło do kanapki. Nie mogłam jej się oprzeć także w połączeniu z krakersami. Hummus możemy podawać również z innymi dodatkami, takimi jak - pitą, macą lub z chrupiącymi i świeżymi warzywami.

Od niedzieli można w sieci znaleźć nowy magazyn kulinarny "Kocioł", w którym miałam swój udział. "Kocioł" tworzy grupa dolnośląskich blogerów, z którymi macie okazję poznać smaki i ciekawe miejsca z naszego rejonu. Do pierwszego numeru wytypowaliśmy nasze dwie gwiazdy - gruszkę i pomidora. Także znajdziecie masę przepisów z nimi w roli głównej. Zapraszam :)

Magazyn Kocioł

Składniki
200g ciecierzycy suchej
2 łyżeczeczki sody
150g suszonych pomidorów w oleju (ok. pół słoiczka)
4 łyżki pasty tahini
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
30 ml oliwy
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo
 posiekana pietruszka do posypania

Sposób przygotowania
Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin z łyżeczką sody. Na następny dzień opłukać ją i zalać dużą ilością wody dodając 1 łyżeczkę sody. Gotować przez 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić czy ciecierzyca jest miękka (bierzemy jedno ziarenko ma ono z łatwością się rozgnieść nam w palcach). 
Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i opłukać (nie wylewać wody, w której się gotowała - przyda się). Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i zmiksować na gładką masę.
Jeżeli hummus nie będzie dostatecznie kremowy dodać trochę wody, w której się gotował. Przełożyć do miski i posypać posiekaną pietruszką. Zajadać ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi, warzywami lub krakersami. 
Hummus pomidowoy

Przepis dodaję do akcji:
Pora na pomidora!

Etykiety: ,

Komentarze (24):

9 września 2014 13:28 , Anonymous ladylaura pisze...

Bardzo apetyczna ,z krakersikiem w sam raz.

 
9 września 2014 13:34 , Blogger Anna M. Lukasiewicz pisze...

Obserwuję "Kocioł", piękne zdjęcia!

 
9 września 2014 14:16 , Blogger simply lifetime pisze...

nigdy nie próbowałam hummusu, ale podobno jest pyszny. ten z pomidorami przekonuje mnie jeszcze bardziej, a że lubię urozmaicać moją kuchnię, to myślę, że wypróbuję ten z Twojego przepisu :)

gratuluję magazynu! przewertowałam go i znalazłam tam sporo ciekawych pomysłów :)

 
9 września 2014 14:17 , Blogger Marcela pisze...

mniam! uwielbiam hummus!

 
9 września 2014 17:31 , Blogger Foodmania pisze...

bardzo fajny przepis, uwielbiam hummus w różnych warzywnych odsłonach :)

 
9 września 2014 19:16 , Blogger Kasia pisze...

Wstyd, jeszcze nigdy nie jadłam hummusu...

 
9 września 2014 20:16 , Anonymous Magda C. pisze...

Ciekawy przepis, chętnie bym spróbowała :)

 
10 września 2014 01:44 , Blogger Poezja Smaku pisze...

Muszę wypróbować taką wersję :) gratulacje!

 
10 września 2014 06:13 , Blogger teenager ;) pisze...

coś czuję, że za niedługo ten hummus u mnie zagości :)

 
10 września 2014 06:31 , Blogger Marta pisze...

Hummus lubię każdy, pomidorowy także :)
Ciekawy pomysł na magazyn. Chętnie bym poczytała o dolnośląskich smakach.

 
10 września 2014 09:50 , Blogger Łucja pisze...

Chętnie spróbuję pomidorowej wersji!

 
10 września 2014 20:01 , Blogger Delicious Titbits pisze...

humus uwielbiam , muszę wypróbować takiej wersji :)

 
10 września 2014 20:29 , Anonymous Anna | Studio Kuchnia pisze...

Lubie hummus, pomidorowego jeszcze nie probowalam;)

 
10 września 2014 20:44 , Blogger Patyska pisze...

Genialny przepis. Śliczne zdjęcia...

 
11 września 2014 09:48 , Blogger Marta pisze...

a mam suszone pomidory i to własnej produkcji, zrobie koniecznie!

 
11 września 2014 21:01 , Blogger Kasia Jastrzębska | Pełny talerz pisze...

Wspaniały przepis! Muszę koniecznie zajrzeć do kotła ;)

 
12 września 2014 08:50 , Blogger skoraq cooks pisze...

Uwielbiam wszelkie hummusy, a ten pomidorowy w szczególności :-)

 
12 września 2014 09:04 , Anonymous Beata, Magazyn Kuchenny pisze...

Hummus to taki wdzięczny materiał do eksperymentów.

 
12 września 2014 17:04 , Blogger Olka pisze...

Pomidorowa wersja super :)

 
13 września 2014 16:36 , Blogger Unknown pisze...

Nie próbowałam ale tymi zdjęciami zachęciłaś mnie do spróbowania :) !

 
15 września 2014 11:44 , Blogger Angie pisze...

Poproszę taki hummus!: )

 
15 września 2014 16:27 , Blogger AZgotuj! pisze...

na pewno ciekawszy smak:)

 
19 września 2014 13:44 , Anonymous Ola Wilczek pisze...

Bardzo podoba mi się ta wariacja :)

 
22 września 2014 21:42 , Blogger Marta pisze...

ale pięknie podany!
a za mną hummus z dodoatkiem marchewki chodzi :) i zrobię w końcu

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna