This page has found a new home

Blogger 301 Redirect Plugin Pink Envelope: Zbożowe batoniki

czwartek, 4 września 2014

Zbożowe batoniki

Domowe batoniki zbożowe
Słodkie i zdrowe - batoniki z mieszkanki płatków zbożowych. Proste w przygotowaniu, możecie do nich dorzucać różne suszone owoce, kawałki czekolady, orzechów lub po prostu zmiksować to wszystko razem. Zdrowy kop energii gwarantowany ;)
Inspiracją był przepis z blogu Moje Wypieki.

Składniki
300g mieszanki płatków zbożowych z orzechami (można użyć również płatków owsianych)
50g suszonej żurawiny
100g masła
75ml płynnego miodu 
70g cukru

Dodatkowo
100g gorzkiej czekolady
50ml śmietanki 30%
50g słonych orzeszków - pokruszonych

Sposób przygotowania
W dużej misce wymieszać płatki z cukrem i żurawiną. W garnuszku na małym ogniu podgrzać masło i miód, do momentu rozpuszczenia się masła. Przelać do miski z płatkami i dobrze wymieszać. 
Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (robiłam w formie 25 x 25cm), przesypać mieszankę i bardzo mocno wcisnąć ją w dno. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 30 min. 
Ostawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto pokroić w prostokąty.
W rondelku podgrzewać śmietankę z połamaną czekoladą, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się czekolady. Maczać batoniki i obsypać pokruszonymi orzeszkami. Przełożyć na papier do pieczenia i poczekać aż czekolada ostygnie. 
Płatki zbożowe
Domowe batoniki zbożowe

Przepis zgłaszam do akcji:
Szkolne śniadania

Etykiety: ,

Komentarze (11):

4 września 2014 19:16 , Blogger Karmel-itka. pisze...

mniam, mniam!

 
4 września 2014 20:16 , Anonymous ladylaura pisze...

Wspaniałe ,choć nie wiem ,czy sam miód by nie wystarczył ?Może zrobię z pominięciem cukru.

 
4 września 2014 21:49 , Blogger N. ze Szwecjobloga pisze...

Takie śniadanie do szkoły to ja rozumiem! <3

 
4 września 2014 21:58 , Blogger Marcelina pisze...

Też się nad tym zastanawiałam, ale sypnęłam go trochę. Teraz wydaję mi się, że jak cukier się pominie to jednak nie wpłynie on znacząco na wyrób tych batoników :)

 
4 września 2014 23:17 , Anonymous Moje pasje... pisze...

Dodaje ten przepis do tych, które muszę zrobić koniecznie :) pozdrawiam

 
4 września 2014 23:43 , Blogger Łucja pisze...

Takie batoniki to ja mogę jeść na okrągło :) Pyszne i zdrowe !

 
5 września 2014 01:42 , Blogger Poezja Smaku pisze...

Takie mobilne musli, super są takie batony

 
5 września 2014 22:43 , Anonymous Magda C. pisze...

Uwielbiam takie domowe zbożowe cuda :)

 
9 września 2014 22:06 , Blogger kuchcikOla pisze...

Uwielbiam jeść takie zbożowe batoniki w formie przekąski, mniam! :)

 
11 września 2014 19:36 , Blogger Sosna pisze...

Wyglądają tak idealnie *.*

 
23 września 2014 13:06 , Blogger Marzena W pisze...

Nie gotuję, nie smażę, nie piekę, ale uwielbiam fotografię kulinarną i dobrze zjeść. Twoje zdjęcia to mistrzostwo, nie mówiąc już o jedzonku mniam. Nie mogę się napatrzeć :)

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna