This page has found a new home

Blogger 301 Redirect Plugin Pink Envelope: Szarlotka na biszkopcie

wtorek, 11 listopada 2014

Szarlotka na biszkopcie

Szarlotka na biszkocie z bezą
Szarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię. Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :)

Składniki
biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżka wody

masa jabłkowa
1 kg jabłek
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu

beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż puszczą sok. Dodać cukier oraz cynamon i wymieszać. Dusić do momentu by wyparował sok. Odstawić na bok by przestygły.
Jajka ubić z solą i cukrem na puszystą masę. Dodać olej i wodę i zmiksować. W oddzielnej misce przesiać mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać powoli do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia (robiłam w formie 33 x 25cm). Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić ciasto na 25 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy, jak tak to wyciągamy ciasto).
Ubić białka na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i mąkę i miksować do czasu by cukier się rozpuścił i by masa stała się błyszcząca. 
Na gotowy biszkopt wyłożyć masę jabłeczną i przykryć masą ubitą z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut.

Etykiety:

Komentarze (21):

11 listopada 2014 17:14 , Blogger Izaa pisze...

pysznie wygląda

 
11 listopada 2014 18:17 , Blogger Kasia pisze...

O matko, jakie żółciutki biszkopt! Sama poezja takie ciacho :)

 
11 listopada 2014 19:38 , Blogger AZgotuj! pisze...

Podziwiałam na FB, dobrze, ze mam migdały w białej czekoladzie bo ciasta brak;)

 
11 listopada 2014 19:44 , Blogger Paulina Urbańczyk pisze...

Cudowna ! Uwielbiam szarlotkę z bezą :)

 
11 listopada 2014 19:45 , Blogger Krystyna Boner pisze...

Widok tej szarlotki powalający. Żółciutki biszkopt biała beza i ten obłędny środek.... Pychota :)

 
11 listopada 2014 22:11 , Blogger Łucja pisze...

Baardzo smakowita :) ciasto jakie żółciutkie! Gdy najdzie mnie ochota na szarlotkę to będę wiedziała gdzie przyjść ! :)

 
11 listopada 2014 22:31 , Blogger Angie pisze...

A biszkopt jaki ma piękny kolor!

 
11 listopada 2014 22:39 , Blogger skoraq cooks pisze...

Kusząca ta Twoja szarlotka, oj kusząca :-)

 
12 listopada 2014 02:23 , Blogger Poezja Smaku pisze...

Ta beza jest cudowna! :)

 
12 listopada 2014 12:03 , Blogger Marzena W pisze...

Mniam! Bardzo smakowite zdjęcia :)

 
12 listopada 2014 15:45 , Blogger Dietetyk Blog pisze...

Uwielbiam szalotkę, na biszkopcie nie miałam jeszcze okazji spróbować.
Pozdrawiam :)

 
12 listopada 2014 20:16 , Blogger Asia W pisze...

szarlotka w takim wydaniu musi smakować :)

 
13 listopada 2014 16:18 , Blogger simply lifetime pisze...

ale puszysty biszkopt! wyobrażam sobie jaki jest miękki, a beza chrupiąca. i do tego pyszne jabłka... jesień nie jest taka zła! :)

 
13 listopada 2014 20:02 , Anonymous Magda C. pisze...

Wspaniała szarlotka, na bogato :)

 
15 listopada 2014 18:19 , Blogger Kaś pisze...

wygląda tak delikatnie, palce lizać :)

 
15 listopada 2014 20:44 , Blogger Gosia Woloszyn pisze...

Wygląda wspaniale :) Uwielbiam szarlotki, choć rzadko je robię, bo jakoś zawsze zjadamy jabłka, zanim trafią do ciasta ;)

 
16 listopada 2014 12:55 , Blogger Olga Pi pisze...

Jaki żółciutki ten biszkopt. Wygląda pysznie:)

 
16 listopada 2014 12:56 , Anonymous Anna | Studio Kuchnia pisze...

Piękne kolory:)

 
25 listopada 2014 11:07 , Blogger Mariola s pisze...

Piękna, aromatyczna szarlotka- z bezą- tak jak lubię:))

 
6 marca 2015 07:52 , Anonymous Anonimowy pisze...

Wśród składników na ciasto brakuje proszku do pieczenia. Mam nadzieję, że łyżeczka wystarczy.

 
6 marca 2015 08:55 , Blogger Marcelina pisze...

Uzupełnione, powinno być 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia :)

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

Linki do tego posta:

Utwórz link

<< Strona główna