This page has found a new home

Blogger 301 Redirect Plugin Pink Envelope: Cynamonowe donuts z karmelem

sobota, 31 stycznia 2015

Cynamonowe donuts z karmelem

Donuts z karmelem
Cynamonowe donuts, maczane w karmelu i posypane orzeszkami, tego nie może zabraknąć na ostatkach ;) Z przepisu wychodzi konkretna liczba pączków. Od razu ostrzegam na jednym nie poprzestaniecie. Po pierwszym kęsie znika opcja "zjem tylko jeden". Ciepłe, lekko chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Do tego zapach cynamonu - warto się skusić.


Składniki (na 20 sztuk)
5 szklanek mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki letniej wody
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/3 roztopionego masła

Dodatkowo
olej do smażenia
1/2 szklanki cukru
1/4 masła
1/3 szklanki śmietanki 30%
szczypta soli
pokruszone orzeszki ziemne


Sposób przygotowania
Przygotować rozczyndo miseczki pokruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżeczki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 min.  Składniki rozczynu odjąć z przepisu na ciasto. 
Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem, solą i cukrem. Dodać rozczyn, jajka, wodę, mleko i wymieszać. Wlać roztopione masło. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką  i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 
Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkować na wysokość 1 cm. Wykrawać koła, następnie dziurki porobić kieliszkiem. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.
D gorącego oleju (podgrzewamy do 175 stopni) przekładać wyrośnięte pączki i smażyć do złotego koloru z obu stron. Usmażone pączki przekładać na papierowe ręczniki. 
Sos karmelowy - W rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru. Cały czas mieszając dodać sól, masło i śmietankę. Masę podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie być bardziej gęsta. Maczać gotowe donuts w sosie karmelowym i posypać pokruszonymi orzeszkami.
Donuts pączki amerykańskie z dziurką

Etykiety: ,

Komentarze (26):

31 stycznia 2015 19:35 , Blogger Amanda i Hubert pisze...

cudowny przepis, musimy wypróbować
zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert

 
31 stycznia 2015 20:24 , Anonymous ladylaura pisze...

Łał! ,cynamonowe szczęście!.

 
31 stycznia 2015 20:52 , Blogger Angie pisze...

Jeśli z cynamonem to biorę beż wahania, wiesz o tym:>

 
31 stycznia 2015 21:23 , Blogger Asia W pisze...

uwielbiam ten rodzaj pączków :) a w dodatku z karmelem ....mniami :)

 
31 stycznia 2015 21:24 , Blogger N. ze Szwecjobloga pisze...

Wyglądają OBŁĘDNIE!

 
31 stycznia 2015 21:47 , Blogger Piotr pisze...

Fantastycznie wyglądają! :)

 
31 stycznia 2015 22:49 , Blogger Krystyna Boner pisze...

Ale pyszne ... cynamonowe z karmelem... Świetnie wyrośnięte. Tylko się zajadać :)
U mnie też paczki z dziurką, kolorowe :)

 
1 lutego 2015 00:13 , Blogger Natalie pisze...

Nie lubię pączków, donutów, faworków czy innych karnawałowych łakoci, ale na te donuty to bym się skusiła! :)

 
1 lutego 2015 10:30 , Anonymous Magda C. pisze...

Prześliczne ci wyszły! :)

 
1 lutego 2015 11:01 , Blogger Anita Karpińska pisze...

Twoje przepisy bardzo trafiają w moje podniebienia :D Nie mogłabym nie dodać do obserwowanych :)

 
1 lutego 2015 13:23 , Blogger Marzena W pisze...

Perfekcja. Na pewno nie skończyło by się na jednym. Uwielbiam jeść :)

 
1 lutego 2015 13:32 , Blogger Dominika/Amatorka90 pisze...

Uwielbiam te pączusie :)

 
1 lutego 2015 14:36 , Anonymous klaudyna148 pisze...

Ale kalorii :) Takie piękne i pyszne, że nie sposób się nie oprzeć.

 
1 lutego 2015 17:32 , Blogger Kasia pisze...

O rany, wyglądają cudownie obłędnie! :))

 
1 lutego 2015 19:20 , Blogger Paulina | czekolada-utkane.pl pisze...

Nie dość, że z karmelem to jeszcze z cynamonem! Zdecydowanie moje smaki ;)

 
2 lutego 2015 08:52 , Blogger Sosna pisze...

Bajeczne cudeńka! <3

 
2 lutego 2015 11:07 , Blogger Olka pisze...

Niebo w gębie :) też się przymierzam do takich pyszności :)

 
2 lutego 2015 12:41 , Blogger skoraq cooks pisze...

Jejku, jak one pięknie wyglądają. Nic tylko dorwać się do nich i jeść póki nie znikną :-)

 
2 lutego 2015 12:51 , Anonymous napiecyku pisze...

Wspaniałe smaki, zapachniało mi najlepszą cukiernią...mniam :)

 
3 lutego 2015 11:07 , Blogger Łucja pisze...

Fantastyczne!! nie mogę oderwać od nich oczu :D

 
3 lutego 2015 19:41 , Blogger simply lifetime pisze...

perfekcyjne! uwielbiam takie smakołyki! i pewnie nie poprzestałabym ani na jednym, ani na dwóch... ale nieważne, oby poszło gdzie trzeba, bo tego bym sobie nie odmówiła! :)

 
3 lutego 2015 21:40 , Blogger Ania S pisze...

Bardzo mi się podoba ich dekoracja :) Musiały smakować cudownie z tym karmelem i orzeszkami ;)

 
3 lutego 2015 23:49 , Anonymous Gosia pisze...

O mamo, jakie pyszności :)) I bądź tu człowieku na diecie, gdy po nocach się takie cudeńka ogląda ;)
Robisz przepiękne zdjęcia.
Pozdrawiam

 
10 lutego 2015 14:16 , Blogger AZgotuj! pisze...

bajeczne!

 
11 lutego 2015 13:08 , Blogger Łukasz Majchrowski pisze...

Och jej! Jakie pyszności! *_* Chcę, żeby tłusty czwartek był co tydzień! Bym mógł wtedy piec pączki znacznie częściej i bez wyrzutów sumienia :D

 
16 lutego 2015 23:01 , Blogger Kaś pisze...

jejku jak malowane!

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

Linki do tego posta:

Utwórz link

<< Strona główna