This page has found a new home

Blogger 301 Redirect Plugin Pink Envelope: Jajka faszerowane kaszą jaglaną

niedziela, 15 marca 2015

Jajka faszerowane kaszą jaglaną

Faszerowane jajka na święta Wielkanocne przygotowuje się praktycznie w każdym domu. A przynajmniej u mnie. Babcia tradycyjnie robi je z farszem pieczarkowym i dodaje do świątecznego śniadania. Jednak chciałam się z Wami podzielić całkiem innym przepisem na farsz - z kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe smaki :)

Składniki
4 jajka
50 g kaszy jaglanej
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka majonezu
kiełki z buraków
sól, pieprz

Sposób przygotowania
Kaszę przesypać do rondelka, zalać szklanką wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Co pewien czas mieszać. Pod sam koniec gotowania kaszy dodać szczyptę soli. Odstawić by lekko przestygła.
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. Wyjąć żółtka do miseczki i rozdrobnić widelcem. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, chrzan, majonez i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i nakładać farsz na jajka. Na sam koniec przyozdobić kiełkami z buraków.

Etykiety: ,

Komentarze (26):

15 marca 2015 16:13 , Blogger Kinga Łucja pisze...

Wygląda apetycznie :)

 
15 marca 2015 16:51 , Anonymous Anonimowy pisze...

Na sam widok leci ślinka:) Na pewno zrobię na Wielkanoc.

 
15 marca 2015 19:35 , Blogger N. ze Szwecjobloga pisze...

Jajek z pieczarkami u nas nigdy nie było na wielkanocnym stole, ale postaram się, by w tym roku pojawiły się takie w wersji z kaszą jaglaną ;)

 
15 marca 2015 19:42 , Blogger Marta pisze...

Świetny pomysł na Wielkanoc. Chętnie wypróbuję. Zachwyciłam się tymi kiełkami z buraków! Czy tylko ja nie słyszałam o nich wcześniej...?

 
15 marca 2015 20:04 , Blogger Marcelina pisze...

sama na nie wpadłam w sklepie przypadkiem, więc jest nas na pewno dwie :)

 
15 marca 2015 20:08 , Blogger Marcelina pisze...

U mnie babcine jajka z pieczarami rządzą :)
Co do tych zachęcam, łatwe w przygotowaniu z wyraźną nutką smakową chrzanu :)

 
15 marca 2015 21:03 , Anonymous zwyczuciemsmaku.pl pisze...

Cudne, bardzo apetyczne i zupełnie oryginalne ;) Pozdrawiam serdecznie! Aga

 
15 marca 2015 22:11 , Blogger whipped cream pisze...

Jak dla mnie świetny pomysł ;)

 
15 marca 2015 22:13 , Blogger Ewa Kuchennie pisze...

Ale śliczne!

 
16 marca 2015 00:03 , Blogger Sosna pisze...

Jakie one piękne! <3

 
16 marca 2015 00:55 , Blogger Poezja Smaku pisze...

Świetne nadzienie!

 
16 marca 2015 08:54 , Blogger Marta | Blog Groszkowej pisze...

Wyglądają pysznie!

 
16 marca 2015 14:58 , Blogger Olga Pi pisze...

Świetny pomysł! Choć tych babcinych z pieczarkami nic nie pobije;)

 
16 marca 2015 17:51 , Blogger simply lifetime pisze...

pięknie wyglądają, szczególnie ta gra kolorów przykuwa oczy :) piękny kontrast żółci i różu. u mnie w domu np. owszem, robi się jajka, ale pierwszy raz słyszę o nadzieniu pieczarkowym, tak jak to jest u Ciebie. przyznam, że brzmi bardzo zachęcająco, więc nie wiem, czy w tym roku nie przestawimy się na Wasz przepis! :)

 
16 marca 2015 20:56 , Anonymous napiecyku pisze...

Pięknie się prezentują kiełki buraka, jaja zdrowo i smacznie nadziane :)

 
16 marca 2015 22:18 , Blogger Łucja pisze...

Ciekawa propozycja : ) Kiełki buraków wyglądają zachwycająco ! :)

 
16 marca 2015 22:37 , Blogger Angie pisze...

Pięknie wyglądają, te kiełki buraków pasują idealnie- choć na miniaturce od razu pomyślałam, że to szafran tylko wydawał mi się jakiś taki jaśniejszy; D

 
17 marca 2015 09:07 , Blogger Łycha Smaków pisze...

Bardzo fajna i zdrowa świąteczna propozycja, wygląd 5+

 
17 marca 2015 11:27 , Blogger Marta pisze...

świetne i zdrowe, a te kiełki z buraka przepiękne powiedziałabym :)

 
18 marca 2015 07:42 , Anonymous kocie-smaki pisze...

z kaszą jaglaną? super! trochę zdrowej nowości :)

 
20 marca 2015 14:29 , Anonymous Magda C. pisze...

Świetny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej!

 
20 marca 2015 18:52 , Blogger Marzena W pisze...

Kocham jeść jajka. Te zjadłabym na pewno :)

 
23 marca 2015 15:04 , Blogger AZgotuj! pisze...

ale u Ciebie pięknie - powiedz skąd masz kiełki buraków- odpowiedz odpowiedz plizzzz

 
23 marca 2015 16:37 , Blogger Marcelina pisze...

Dorwwalam w sklepie Epi we Wro :)

 
26 marca 2015 19:39 , Blogger Aleksandra Kuźbida pisze...

moja miłość do kaszy jaglanej nie zna granic, więc... dziękuję za tę inspirację :)

 
29 marca 2015 12:24 , Anonymous Anonimowy pisze...

Obowiązkowo znajdą się na moim stole wielkanocnym. Wyglądają przepysznie.

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

Linki do tego posta:

Utwórz link

<< Strona główna