This page has found a new home

Blogger 301 Redirect Plugin Pink Envelope: Krem z batatów

środa, 18 lutego 2015

Krem z batatów

Krem ze słodkich ziemniaków
Świetna zupa krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem zielonej fasolki. Jeżeli uda Wam się upolować w sklepie kilka batatów zachęcam do przygotowania takiej zupy. Prosty przepis na rozgrzanie się jeszcze szare popołudnia. 


Składniki
1,5 l bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
0,5 kg słodkich ziemniaków
2 ząbki czosnku
200 g zielonej fasolki, mrożonej
świeży tymianek
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania
Zieloną fasolkę gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić i odstawić na bok.
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażać na małym ogniu przez 5 minut. Dodać przeciśnięty czosnek przez praskę i wymieszać. Zalać je przygotowanym bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Odstawić z ognia i blenderem zmiksować na gładki krem. Dodać ugotowaną fasolkę i podawać z łyżką jogurtu naturalnego i świeżym tymiankiem. 
Krem z batatów

Etykiety:

Komentarze (18):

18 lutego 2015 12:06 , Blogger Łucja pisze...

Wygląda wspaniale!! Zjadłabym :D

 
18 lutego 2015 12:06 , Blogger AZgotuj! pisze...

każdy krem uwielbiam, dodatek zielonej fasolki - super!:) Pozdrawiam serdecznie:)

 
18 lutego 2015 13:09 , Anonymous ladylaura pisze...

Pysznie wygląda.

 
18 lutego 2015 13:51 , Anonymous Magda C. pisze...

Fantastycznie wygląda :)

 
18 lutego 2015 16:49 , Blogger Angie pisze...

Batatów jeszcze nie jadłam- cały czas MAM ZAMIAR kupić je za każdym razem, kiedy jestem w sklepie, ale zawsze... okazuje się, że mam chyba lepszy pomysł bez nich; D Ale wypróbuję, a kiedy będę próbować to taka zupa też się u mnie pojawi: ))

 
18 lutego 2015 17:29 , Blogger marzenafotografuje pisze...

Jadłam kiedyś bataty, ale zupy jeszcze nie. Apetycznie wygląda :)

 
18 lutego 2015 17:36 , Blogger Foodmania pisze...

cudowna konsystencja!

 
18 lutego 2015 18:16 , Blogger Karmel-itka pisze...

robiłam całkiem niedawno - bataty fantastycznie sprawdzają się w zupach krem.

 
18 lutego 2015 19:43 , Blogger Łukasz Majchrowski pisze...

Rozmarzyłem się na myśl o tej zupie :)))

 
18 lutego 2015 19:53 , Blogger Krystyna Boner pisze...

Świetna zupa. Bataty są u mnie. Nawet zastanawiałam się nad ich kupnem, bo czasami kupuję jakieś produkty i dopiero w domu zastanawiam się co z tego zrobić. Chętnie zrobię taką zupę :)

 
19 lutego 2015 11:13 , Blogger Marcela pisze...

Wspaniała zupa! Konsystencja wygląda na idealną.... Chętnie skosztowałabym!

 
19 lutego 2015 11:25 , Blogger Ola pisze...

ostatnio często dość widuję w sklepach, dzięki za fajną inspirację!

 
19 lutego 2015 12:24 , Blogger Olka pisze...

Piękny kolor! :) zjadłabym, bo lubię kremowe zupy....pycha :)

 
19 lutego 2015 19:10 , Anonymous Anna I Studio Kuchnia pisze...

Bardzo smacznie się prezentuje:)

 
19 lutego 2015 22:08 , Blogger Amber pisze...

Pięknie ją podałaś!
Uwielbiam słodkie ziemnaki pod każdą postacią.

 
20 lutego 2015 20:46 , Anonymous Gosia pisze...

Super, akurat mam wszystko oprócz tymianku, ale skoczę rano i będzie zupa na rozgrzewkę, bo u nas leje i wieje. Pyszności :)

 
21 lutego 2015 19:48 , Blogger simply lifetime pisze...

przyznaję, że za zupami nie przepadam. może nie to, że ich nie lubię, ale niewiele jest takich, które zjadam naprawdę ze smakiem. za to za kremami - wręcz przepadam. bataty uwielbiam - zwykle pieczone - i krem z nich (w dodatku z czosnkiem!) na pewno jest przepyszny! :)

 
24 lutego 2015 17:54 , Blogger Delicious Titbits pisze...

za zupy krem dałabym się pokroić :) cudowna propozycja :)

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna